Senaste podcasten

Podcastpremiär: Stagedive To Hell


Jag gillade hårdrock från det ögonblick Dee Snider skrek “I wanna rock” för första gången i svensk TV. Det var 1984. Sen följde de klassiska banden som Kiss, Iron Maiden, Helix, Judas Priest, Ozzy och så vidare. Tills en dag 1986 då en kompis i skolan stack åt mig en kassett med Metallicas ep “Creeping death”. 

Sedan det ögonblicket har jag älskat thrash metal. Snabbt upptäckte jag band som Anthrax, Testament, Sacred Reich, Exodus, Slayer och Kreator via tacklistorna på skivorna. Och vi får inte glömma Metal Church, Overkill, Znowhite och många andra. De flesta av de här banden hörde jag för första gången på Sveriges Radios klassiska hårdrocksprogram Rockbox. Pär Fontander spelade alla dessa band, intervjuade Tom Araya, Lars Ulrich och några till från de här stora banden som inte var särskilt stora då. 

Det var nog också på Rockbox som jag hörde svenska thrashband för första gången. Ofta som demos som banden själva skickat in. Mezzrow, Damien och Maninnya Blade hörde jag nog där. Kanske också Midas Touch. Minnet sviker. Och snart insåg jag att det även fanns thrashband i närheten. I grannbyn Surahammar fanns Tribulation och lite längre norr ut i Fagersta så härjade Kazjurol. 

Fagersta ja. Där hade vi Rockborgen dit många av thrash metals nu mer legendariska band spelat. Forbidden, Sacred Reich, Kreator, Sepultura ja listan kan göras lång. Det var märkliga tider där mellan åren 1986/87 till tidigt 90-tal. 

Men just svensk thrash metal blev aldrig särskilt stor som scen. Den hann aldrig växa till sig riktigt trots att det fanns väldigt många bra band både på demostadiet och som fick ge ut skivor. Förklaringen finns nog att hitta i death metal dit många inklusive thrashfolket drogs runt 1990. And the rest is history och den vänstra handens väg blev också vägen in i en viss glömska för svensk thrash. 

Men det ska vi förhoppningsvis råda bot på nu. För i den här poddserien som jag kallat Stagedive To Hell, ska jag prata med några av thrashbanden, folket runt om dem om den svenska thrashscenen. Hur såg den ut? Vilka var de som drev på? Var kom den ifrån och vad hände sen? 

Del 1: Tribulation från Surahammar

Magnus Forsberg från Tribulation 2022

Först ut är Tribulation som kommer från bruksorten Surahammar i Västmanland som är i närheten av  den här poddens hemtrakter. Tribulation beståend av Steven (gitarr),  Hojas (bas), Forsberg (trummor) och Tossa (sång och gitarr). Bandet blev lokala hjältar när de landade ett skivkontrakt med Black Mark, bolaget som mest är känt för att ha släppt Bathorys skivor. I ryggen hade bandet en rad demos som bjöd på thrash metal med inslag av både hardcore och punk. 

I det här poddavsnittet möter vi bandets trummis Magnus Forsberg som idag spelar i band som Puffball och Bombs Of Hades i en replokal i Västerås som här berättar om Tribulations historia och sin upplevelse av den svenska thrashen. 

Liveintervjuer

Ny musik