Fortsätt till huvudinnehåll

Senaste podcasten

Avlyssnat: Last Legion - Metall, blod och aska


Last Legion, kvartetten från Skövde, har en väldigt tydlig linje i deras texter och musik. Här är det strid, krig och misär som uteslutande berörs på tidigare demos och den EP som kom ut 2021.

Man kan kanske ha åsikter om att ett band håller så hårt i en specifik linje men varför inte? 

Om det funkar och man som bandmedlemmar känner att man har och får inspiration till texter och artwork med mera från detta ämne så tycker jag att man såklart ska köra på med det.

Det funkar ju ypperligt för både större och mindre stora band. MÖP-metal är ju allra högsta grad en populär genre och just döds-genren lever ju på texter om tragik och människans förfall.

Nu är det då dags för första fullängdsalbumet ” Metall, blod och aska” som även det innehåller det tydliga temat.


Vi lyssnare har redan bjudits på två stycken singlar från kommande album; ”Mänskligt avfall” och titelspåret ”Metall, blod och aska”.  Låten ”122” visste jag faktiskt på förhand vad den garanterat skulle handla om och jag hade rätt! Historieintresset lönar sig.


Dom åtta stycken låtar som debuten bjuder på är rakt på och en rå death metal utan krusiduller. Låten ”Dödens Falang” är en personlig favorit med bra blandning av hårda riff och en fin melodisk del. Jag gillar verkligen den mixen och variationen.

Ibland blir det stundtals lite väl generiskt och jag har svårt att hålla stenhårt intresse genom 35 minuter av död och pansarmarscher.


Ok, vi samlar trupperna och summerar; det här är en stabil debut av soldaterna från Skövde som ändå får mig i giv akt.


/Ylva Sjöstrand


Kommentarer

Andra har läst det här:

Krönika: Vad jag lärt mig av Charta 77

Jag minns inte riktigt exakt när jag hörde Charta 77 första gången. Det var före “Grisfesten" som kom 1993 men efter “Hobbydiktatorn” från 1992. Jag har dock tydliga minnen av vilka förfester det var som “Vykort från Rio” spelades högt på. Jävligt skumt egentligen att festa till en sådan låt. Men iallafall, så var det. De där förfesterna var i huvudsak till för två saker. Antingen gå på en annan fest i en annan lägenhet i Hallstahammar alternativt åka Volvo 240 till Köping med en back starköl för att gå på punkspelning på Smedjan. Charta 77 stod på scenen ibland. Eller ganska ofta. Charta 77 var lite av lokala punkhjältar. Musiken ekade av brittiskt 80-tal som New Model Army och senare av Levellers men alltid med en klar punkattityd. Texterna var lika enkla att sjunga med i som de var underfundiga. Och som sagt, de spelade ofta på Smedjan eller någon annanstans i närheten av Hallstahammar där jag bodde då i början av det glada 90-talet.  Bandet stod också i centrum för den stora s

Recension: Amon Amarth - The Great Heathen Army (Metal Blade)

På ett enkelt och billigt sätt skulle man kunna ställa frågan om Amon Amarth har något spännande att komma med så här långt in i karriären? Ja, det har dom är mitt svar. Trots att ”The Great Heathen Army” har ett antal lite svagare låtar så finns det även starka guldkorn. Tolv album in i karriären med bland annat Valhalla och mjöd som starka punkter dundrar Amon Amarth på och ger lyssnaren ca 45 minuter av den sedvanliga stridssången vi är vana att få höra om. I ”Saxons and Vikings” har man fyndigt slagit sig ihop med just Saxon som förstärkning. Spåren ”The Great Heathen Army” och ”Skagul Rides with Me” fastnar jag för direkt vid första lyssningen och det håller i sig så pass att jag ser dom två som absolut bästa låtarna.  Visst, alla spår låter som det brukar göra från dessa vikingar och det finns inga egentliga överraskningar men Johan Hegg och hans mannar driver på bra ändå. Amon Amarth bemästrar kunskapen i att skriva och göra catchy låtar, det måste jag ge dom. Jag erkänner att j

Avlyssnat: Vånda - Covenant of Death (Majestic Mountain)

Musik skapar känslor. Ibland känns de konstruerade och ibland känns de äkta. Särskilt när det kommer till hård musik som flörtar med ondska och mörker. Ibland blir det krystat och tillgjort, lite som att titta på en dålig skräckfilm. Men ibland får man en genuin känsla av mörkrets krafter bar genom en melodislinga, riff eller ett uttryck i sången.  Vånda tillhör den sistnämnda kategorin. Kanske beror det på att just riffen i det här fallen tassar på gränsen till thrash metal även om det är death metal vi har att göra med här. Eller är det black metal? Jag vet inte och det är inte viktigt. Jag tänker mest på att det låter som korsning mellan tidig Kreator och Bathory runt 1988 (väldigt specifik referens jag vet). Det är medryckande och gör mig glad samtidigt som det får mig att vilja offra en get till Djävulen någonstans i en mörk skog om ni fattar hur det känns.  Samtidigt som det flörtar med thrashen så finns det ju tydliga inslag av både death och black metal som sagt. Lyssna på inle