Fortsätt till huvudinnehåll

Senaste podcasten

Klassiker: Judas Priest - PainkillerNär slutsignalen för 80-talet ljöd så visade inte hårdrocken så som vi minns den från det gamla årtiondet några direkta tecken på att vara på väg att dö. Än var det några år kvar tills dess att grungemeteoren skulle slå ner och utrota alla dinosaurier från scenen. Men på många sätt var ändå Judas Priest platta “Painkiller” en form av avslutning för hela 80-talshårdrocken.

90-talet var en brytningstid. Det var årtiondet mellan det kalla kriget och kriget mot terrorismen. Det var en tid efter att Berlinmuren hade fallit och en ny värld öppnade sig både rent allmänt och inom musiken. Det var en uppbrottets tid då de gamla kartorna ritades om och nya regler skrevs. Allt som varit fast förflyktigas. Det var en tid som trots ekonomisk kris ändå andas framtid och hopp.

Att även ett band som Judas Priest påverkades av detta är inte så konstigt. Prästerskapet hade släppt skivor under de två tidigare årtiondena och varit med och skapade en hel genre. Men tidens tempo påverkade även Judas Priest. Inför inspelningen av "Painkiller" rekryterades ny trummis i form av den explosive Scott Travis (ex. Racer X) som ersatte den ganska tråkiga Dave Holland (han visade sig vara så tråkig att knappt någon märkte att han byttes ut mot en trummaskin på “Ram it down”).
Vidare byttes bandets mångårige producent Tom Allom som skapat mycket av bandets sound ut mot Chris Tsangarides som även han hade en lång historia inom hårdrocken och dessutom jobbat som ljudtekniker åt Allom på några tidigare Priestinspelningar. Resultatet av förändringarna blev en skiva som låter mer Judas Priest än någonsin men som ändå förebådade någonting nytt.

På många sätt är “Painkiller” den hårdaste Judas Priest-plattan av dem alla. Soundet är knivskarpt men rått och skoningslöst. Tempot är betydligt högre än på tidigare plattor och kanske kompenserar bandet för de två tidigare släppen “Turbo” (1986) och “Ram it down” (1988) som båda var både förvirrade och trötta.

På “Painkiller” har bandet lyckats putsa fram essensen i Judas Priest. Glenn Tiptons och K.K Downings gitarrer är felfria. Allt är ruggigt exakt och med en närmast kirurgisk precision läggs solon och riff som en bombmatta över lyssnaren. Och över allt detta svävar Rob Halfords röst som på den här skivan når sitt absoluta zenit. Det kanske berodde på att han vid den här tiden varit drogfri i något år och i och med det återfunnit sitt fokus.
Det finns inte en svag stund på den här skivan. Från den furiösa inledningen via pärlor som ”Nightcrawler”, ”Hell Patrol”, ”One shot at glory”, ”Beteween the hammer & the anvil”… ja inget spår är dåligt. Och bäst av alla är naturligtvis ”A touch of evil”.


Just den låten handlade om hur bandet blivit stämda i USA för en tonårings självmord i en fullständigt bisarr härva av anklagelser om dolda meddelanden på Judas Priests skivor. Bandet frikändes men man kan anta att detta inte förbättrade Judas Priests förutsättningar att fungera ordentligt.
Bandet hade åren innan “Painkiller” också genomlevt en turbulent tid med allt för omfattande turnerande och eskalerande konflikter inom bandet i kombinationer med Halfords missbruk och allmänt dåliga mentala hälsa. “Painkiller" var i mångt och mycket en comeback. Om än en kortvarig sådan.

90-talet var som sagt en brytningstid. Någonting nytt var på väg att hända. Och kanske var det en av anledningarna att Judas Priest tog med sig det då ganska okända Pantera på Europadelen av sin turné. Jag såg dem spela i Stockholm 1991 och Texasbandet tog inga fångar trots att man kan anta att de måste ha varit ganska överväldigande för dem att öppna för Judas Priest.

Jag vet inte om man kan skylla det som hände sedan på Pantera men “Painkiller” blev den sista plattan med Rob Halford på sång på 15 år. Efter världsturnén tröttande en nyrakad och nytatuerad Rob på de konflikter som alltid funnits i bandet och beslutade sig för att ta en paus för att göra någonting eget.
 
Pausen omvandlades snart till en uppsägning och Halford fortsatte in i 90-talet med sitt nya band Fight som lät betydligt hårdare än Priest med klara referenser till både Pantera och 90-talets övriga metalscen.
Debuten “War of words” (1992) är väl värd att lyssna på. Dessutom startade han industribandet 2wo där han verkligen tar ut svängarna även om det är betydligt ointressantare än Fight. Och Judas Priest? De slickade sina sår i sju år innan de anlitade Tim “Ripper” Owens som sjöng på två plattor och hade måttliga framgångar fram tills dess att Halford återvände till församlingen 2003.

När jag lyssnar på “Painkiller” idag hör jag som sagt ett band som står inför förändringar och jag hör en skiva som förebådar en ny tid trots att den är traditionell på många sätt. Den är som en sammanfattning av det som varit men som också pekar på vägen in i framtiden. Men framför allt är “Painkiller” en av de bästa heavy metal-plattor som någonsin gjorts med ett ben i historien och ett ben i framtiden.

Kommentarer

Andra har läst det här:

Strevellna - Aldrigheten

  Magnus Larnhed, eller Larna, känner ni från 59 Times The Pain och för mig har hans namn cirkulerat i flera årtionden i den lokala musikscenen i Mälardalen och Bergslagen. Nu presenterar han Strevellna som är ett projekt som verkar ha växt fram under pandemiåren. Informationen om det hela är ganska bristfällig förutom ett halsvkryptiskt brev som skickats ut till utvalda personer vilket kanske är bra för då kan man närma sig musiken utan direkt förutfattade meningar.  Men när man lyssnar på “Aldrigheten” så inser man ju att här finns väldigt många referenser som jag känner igen så tydligt. Larnhed och jag är ju i samma ålder och Strevellna är en väldigt snygg sammanfattning av många referenser i musiklyssnandet om man gillade hårdrock på 80-talet. Här finns snygga rena hårdrockslåtar med refränger som är ren arenarock, ibland tippar det över på thrashen och crossover och ljudmässigt har klockan vridits tillbaka 1987 i all positiv bemärkelse.  Att texterna är på svenska gör att musiken

Intervju: Malin Sandberg , Världen Brinner

Hej Malin Sandberg sångerska i Världen Brinner som är aktuella med en ny platta som heter “Reset” den 22 september.  Hur skulle du beskriva kommande skivan? - Som en dagbok från start till mål i att komma igenom något jävligt svårt.  Att trycka på reset och starta om. Peppig och mörk på samma gång.  Ni kör ju på svenska och engelska den här gången. Hur kommer det sig och vilka är de största utmaningarna att skriva texter på ett annat språk? - Skivan är 50/50 svenska engelska. Vissa låtar bara kom ut så. Utmaningen var väl mest om man kan släppa en fullängdsskiva med både och? Klart man kan kom vi fram till. Det är ju vårt band!  Vad skulle du säga är själva essensen i Världen Brinner, vad är er mission? - Vi vill bara ut och spela och ha kul. Och skriva musik som folk förhoppningsvis kan relatera till. Förhoppningsvis får någon tröst eller mod av något vi skrivit och det är det finaste! Du och resten av Världen Brinner har ju fantastisk energi på scenen. Hur har du utvecklats som front

INVSN, Klubb Död, Hus 7, Stockholm 23 september 2023

                                        Invsn äntrar  den extremt rökfyllda scenen scenen i Hus 7 som badar i blått ljus (det är ju ändå en gothklubb som arrar) prick på utsatt tid och redan från start står det klart att det här blir en spelning att minnas. Dennis Lyxén kromar och ålar sig fram på scenen i takt med musiken och gör poser som skulle kunna kännas tillgjorda men här blir det bara coolt och snyggt.  Musiken är elektronisk och postpunkig. Jag gillar inriktningen man tagit på de senaste skivorna där det elektroniska blir mer framträdande Ibland blir det nästan industriellt men det vägs upp av Christina Karlsson och, Sveriges svar på Kim Gordon, Sara Almgrens röster som inte är en kör utan en del av sången. Snyggt är det. Allt hålls ihop av André Sandströms stabila trumspel som piskar fram bandet genom settet samtidigt som det bidrar till en magiskt sväng man sällan upplever.  Några brandtal om att ta hand om varandra, försvar för studieförbund och mot högervindar och marknads

Vånna Inget - True Romance (vemodspunk)

Vånna Inget har sedan de släppte sin debutplatta ”Allvar” 2011 skakat liv i vår trasiga värld, spottat i motvind och ställt frågan: Vad händer om vi slutar drömma? Man skämtar liksom inte bort ”Vånna Inget” då de verkligen tar livet på för stort jävla allvar. Jag tror det är just det som gör att jag verkligen gillar dem. Det där lite naiva ungdomsoptimismen som man verkligen önskar att fler hade i dessa tider. Ett band som ”Vånna Inget” behövs liksom idag mer än någonsin.  Så det är ju både tur att vi nu kan välkomna deras fjärde platta ”True Romance” samtidigt som det är med ett stycke sorg i hjärtat då de aviserat att detta är deras sista skiva och att höstens och vinterns spelningar blir deras sista. Sista spelningen sker den 30 december i Skurup. Det är ett något mer moget band som hörs på denna platta. Dock utan att helt släppa taget om det som tidigare varit. Influenser från sångerskan Karolina Engdahl och gitarristen Tommy Tifts andra band ”True Moon” blir rätt tydliga här och d