Fortsätt till huvudinnehåll

Senaste podcasten

Curator Of Taste: 4 internationella släpp att ha koll på


Heavy Underground tipsar om några internationella släpp som är väl värda din dyrbara lyssningstid. Allt från skruvad hardcore till slafsig grindcore bjuds det på den här gången i vad som kommer att bli ett återkommande inslag här på under rubriken Curator Of Taste. 

Exhumed - "To the dead" (USA, Relapse)

Exhumed är ju ingalunda några amatörer när det gäller grindcore som ägnar sig åt blod, tarmar och allmänt grävande i buken på olika sorts kadaver. Och nya plattan som släpps i november är inget undantag. Här bjuds vi på en av bandets fetaste produktioner hittills. Tänk Carcass runt 1991 fast på anabola. 

Dirt Forge - "Interspheral" (Danmark, Majestic Mountain)

Apropå feta produktioner så kommer nog Dirt Forge att spräcka några trumhinnor på sin nya platta "Interspheral". Här är gitarrer, bas och trummor kompakta som betong. Ett sjukt imponerade album som har den där perfekta blandningen av sludge, stoner och lite hardcore. Ännu ett mäktigt släpp av Majestic Mountain.

Dead Cross - "II" (USA, Ipecac)

Mike Patton har fått ordning på huvudet i avseende att han kan producera musik igen. Och i Dead Cross levererar han progressiv hardcore som ingen annan kan. Det är yvigt och utforskande och aldrig riktigt bekvämt och det är ju precis så vi vill ha musik som Patton är inblandad i.  

Mindforce - "New lords" (USA, Triple B Records)

Vill man ha den perfekt crossover ska man lyssna på Mindforce. Allt sedan första demon 2016 har bandet imponerat. Musiken har en punkig attityd med känslan av thrash metal och en underton av hiphop vilket är en blandning som häller nitroglycerin rakt ner i moshpiten. 

//Magnus Tannergren

Kommentarer

Andra har läst det här:

Strevellna - Aldrigheten

  Magnus Larnhed, eller Larna, känner ni från 59 Times The Pain och för mig har hans namn cirkulerat i flera årtionden i den lokala musikscenen i Mälardalen och Bergslagen. Nu presenterar han Strevellna som är ett projekt som verkar ha växt fram under pandemiåren. Informationen om det hela är ganska bristfällig förutom ett halsvkryptiskt brev som skickats ut till utvalda personer vilket kanske är bra för då kan man närma sig musiken utan direkt förutfattade meningar.  Men när man lyssnar på “Aldrigheten” så inser man ju att här finns väldigt många referenser som jag känner igen så tydligt. Larnhed och jag är ju i samma ålder och Strevellna är en väldigt snygg sammanfattning av många referenser i musiklyssnandet om man gillade hårdrock på 80-talet. Här finns snygga rena hårdrockslåtar med refränger som är ren arenarock, ibland tippar det över på thrashen och crossover och ljudmässigt har klockan vridits tillbaka 1987 i all positiv bemärkelse.  Att texterna är på svenska gör att musiken

Skraeckoedlan - Vermillion Sky (enligt Ylva Sjöstrand)

Ska man göra och släppa ännu ett fantastiskt konceptalbum så är det lika bra att absolut inte spara på krutet och dunka på med plusmeny extra allt plus moms deluxe! Jädrar vad dom skämmer bort oss dom mäktiga herrarna i Skraeckoedlan. Rykande nytt och sjukt bra album, ett arkadspel med tillhörande soundtrack och en bok skriven av bandet. Glömde jag något? Troligen.  Dom här talangfulla ödlorna fullkomligt sprutar ur sig bitar som skapar en otrolig helhet till kommande ”Vermillion Sky”. Jag förundras varje gång bandet släpper nya album och tänker ”Nädu, den här kan omöjligt vara bättre än föregångaren!” Tacksamt erkänner jag att jag har fel varje gång för kreativiteten, påhittigheten och nyskapandet verkar vara en källa som aldrig sinar i ödlelägret.  Låtordningen är mycket väl genomtänkt för att verkligen få oss med på resan ut mot den okända och röda himlen som verket kretsar kring. Längtan efter mer då ”Earth” släpptes 2019 har varit stor och här får vi en väldigt naturlig uppf

Tannergrens bästa 2023: Strevellna - Aldrigheten

Heavy Undergrounds chefredaktör avslöjar vilken platta han tycker är bäst 2023.  Strevellna - Aldrigheten Det ska erkännas att omdömet kanske är fördunklat av en 50-årskris som gör mig extremt känslig för nostalgi just nu. Med det sagt så är det ändå så att Strevellna levererar en platta som är oemotståndlig då den hämtar kraften från så många saker från de senaste 40 årens hårda genrer.  Nu är Strevellna ett ganska hemligt projekt. Det är nästan så att det redan finns ett mytologiskt skimmer runt plattan. Utskickad till en väl vald krets som först fick den tillsammans med ett brev innan den släpptes officiellt. Det enda man egentligen vet är att det är Magnus "Larna" Larnhed från 59 Times The Pain som är geniet bakom det hela. Han är dock väldigt fåordig om det hela (jo jag har bett honom vara med i podden men han vägrade vänligt men bestämt). Men på ett sätt gör det att jag gillar det här ännu mer. Musiken och texterna får tala för sig själva och sätter själva idén och ambi

Låtpremiär: Dröög - Det stora oväsendet

Dröög är tillbaka med en ny skiva och vi på Heavy Underground är glada att kunna presentera ett första smakprov från denna skiva som släpps senare i vår av Majestic Mountain Records . Vad som finns att säga om låten "Det stora oväsendet" berättar bandet själva: "Likt vemodet, rullar snart nu oväsendet in. Över åsar och genom sänkor, över stock och sten, ska detta mörker sänka sig, omfamna och lamslå detta rikets befolkning. Inge dessa människor med en fruktan och som ska lämna även de närmst stående med en naggande aning av oråd och förtvivlan. Det stora oväsendet sätter lyriska modstämningen för den kommande fullängdaren med samma namn. Denna efterföljare ger ingen respit, är inget undantag, utan är fortsättningen på debutalbumet." Premiärlyssna på låten här: