Senaste podcasten

Ny samlingsplatta: Eating The Swedish Underground (EAT Heavy Records)

 


Är år 2021 samlingsskivornas år? Man kan nästa tro det. Tidigare i år släpptes den utmärkta samlingen "Greetings from Sweden vol 1" med svensk punk och hardcore och nu kommer alltså en samling till som presenterar metal av den hårdare skolan. 

Idén till samlingen kommer från Erik och Tomasz som till vardags hörs i Metalpodden. I slutet på 2020 utlyste de en tävling om Sveriges bästa osignade band. Målet med det här släppet, som är deras första på det nystartade skivbolaget EAT Heavy Records, är att göra en samlingsplatta i samma tradition som Metal Massacre som kom i början på 80-talet. Vill man dra en parallell till Sverige så kommer ju radioprogrammet Rockbox självbetitlade samling av demoband från sent 80-tal på tanke. Eller varför inte "Really Fast"-serien från 80- och 90-talet.

På "Eating the Swedish underground" konfronteras vi med åtta band som alla har sina kvaliteter. Mest sticker Eternal Evil (thrash metal), Guenna (stoner/progg) och Katakomba (death metal) ut men alla spår på skivan är värda din uppmärksamhet. Just möjlighet till musikalisk bredd är en av samlingsskivornas fördelar. Här håller man sig till metal i någon form och har man lärt känna Tomasz och Erik genom Metalpodden så förstår man ganska väl varför just de här åtta banden finns medr. Att deras personliga musiksmak märks så tydligt är en av skivans styrkor. Personligt är bra. 

Och återigen slås man av vilket lyxland Sverige är som producerar så sjukt mycket bra musik långt bort från musikindustrin. "Eating the Swedish underground" är ytterligare ett bevis för detta. 

Förhandsbeställningen börjar den 22 oktober kl 19.00 på https://eatheavyrecords.bigcartel.com och den har pressats i 200 ex så vänta inte med att beställa.  

Liveintervjuer

Ny musik