Senaste podcasten

Podcast: Esben Willems (Studio Berserk, Monolord)

 


Det där avsnittet där det dricks kaffe med Esben Willems som banka trummor i Monolord och spelar in musik i Studio Berserk.

Vi pratar om musikminnet, studioteknik, bristen på tekniskt kunnande, ljud, trummor, mysighet, pandemin, Monolord och drömmar. 

Beklagar att ljudet under samtalet blev lite burkigt. 

Jag har följt Monolord sedan starten. Jag intervjuade gitarristen och sångaren Thomas Jäger precis när de hade släppt titelspåret från debuten som singel och jag har intervjuat både basisten Mika Häkki. Det här är andra gången jag och Esben pratas vid. 

Det som slår mig när jag har pratat med dem alla tre är deras dedikation till musiken och sitt band. Jag vet inte om de bestämde sig tidigt för att satsa så mycket på Monolord som de gjort eller om det bara har hänt. Kanske är det en kombination av passion och slumpen. Men helt klart så kan man konstatera att Monolords karriär har gått som tåget sedan 2014. Bandet släpper sin femte skiva på sju år i oktober och jag vet inte hur många varv runt USA och Europa de gjort vid det här laget. Och då snackar vi flera månader långa turnéer i Staterna i en van med spelningar nästan varje dag. Under hösten och vintern är det dags igen om allt går som det ska. 

Och det räcker inte bara med Monolord. Thomas har släppt en soloskiva och Mika har en egen på gång. Och Esben har förverkligat sin dröm att ha en egen studio. Det är en sjukt imponerande kraft i den här trion och det är därför jag ständigt återkommer till dem tror jag. De är genuina och oerhört trevliga människor med en passion vi alla kan vara avundsjuka på. 

Jag ser fram emot nästa gång jag får träffa någon av dem. 

Min ingång i det här samtalet med Esben var egentligen att prata om hur man driver en musikstudio. Vi pratar om det men snacket gled snabbt iväg och vi hade en timmes samtal om vad musik gör med oss människor, hur det sitter i vårat minne och fungerar som en tidsmaskiner eller katalysator för känslor och tillfällen i livet. Det blev ett bra samtal tycker jag som gjorde mig glad efteråt. Jag hoppas att ni också kommer att vara det när ni har hört detta. 

Liveintervjuer

Ny musik