Senaste podcasten

Avlyssnat: Entombed - "Morning star" (återsläpp) (Threeman recordings)


Entombeds "Morning star" släpptes ursprungligen 2001 men återsläpps nu 23 september 2022 genom Threeman recordings. Utgåvan är remastrad för att matcha en mer kontemporär ljudbild och är signerad Magnus Lindberg (Cult of Luna).

Banduppsättningen Sandström, Hellid, Petrov, Stjärnvind och Cederlund stod för den längst varande konstellationen av Entombed. Trots att bandets glansdagar kanske var förbi så överraskade de fortfarande på skiva. Särskilt om man jämför med snedsteget "Same difference" från 1998. 

Den som såg Entombed på Gefle Metal Festival i år fick bevittna Flinta och Nicke köra ”Chief Rebel Angel” sida vid sida tillsammans med Peters fru Pia ”Urskogr” Stjärnvind på sång. En låt som smälte in förvånansvärt bra i en setlist med annars tidlösa och stilbildande dödsmetallklassiker. Med ett stämningsfullt intro som även inleder hela skivan så banar den vägen för 37 minuter go-döds. 

En personlig höjdpunkt är ”I for an eye” där Flinta gör en utmärkt Lombardoimitation runt 01:40 in som mynnar ut i klassiskt tvåtaktsrens. Lika magiskt varje gång. Slayerdyrkan går som en röd tråd genom plattan och det märks särskilt i spår som ”City of ghosts” och ”About to die”. 

Albumets luftiga men samtidigt punkiga produktion tillät kvintetten att varva ett mer alternativt låtskrivande som i ”Fractures”  eller ”When it hits home”, med rensiga tvåtaktsdängor som till exempel ”Young man nihilist”, med relativ enkelhet. En trevlig lyssning men absolut ingen topp 3 för min del. 

In praise of the morning star LG Petrov, The Chief Rebel Angel. 

//Anton Bryvall

Liveintervjuer

Ny musik