Fortsätt till huvudinnehåll

Senaste podcasten

Krönika: Den ständige outsidern Joakim Thåström

Text & bild: Magnus Tannergren

Joakim Thåström har alltid befunnit sig utanför känns det som. Även när han blivit omfamnad av den stora publiken så drar han sig undan, väljer en annan väg eller utmanar sina lyssnare på ett sätt som ibland får en att undra om han gör det för att jävlas.

Allt sedan Ebba Gröns dagar har Thåström drivits av opposition och protest. Punken var det perfekta verktyget 1978 och sedan har han fortsatt att välja den alternativa vägen. Efter Ebba Grön kom Imperiet som blandade postpunk med funk och annan musik som ett försök att slås sig fri från punken. Hans första självbetitlade soloskiva var kanske ett försök att bli “mainstream” men i den rollen vantrivdes han rätt snabbt. 

På uppföljaren “Xplodera mig 2000” tog han de första stegen mot en elektroniskt laddad rock för att skrämma bort den stora publiken. Det är en underskattad platta i mitt tycke där Thåström kopplar in högspänningskabeln i dåtidens elektroniska instrument och vrider upp disten på max. Och från 1992 förverkligar han visionen med Peace Love & Pitbulls tre fantastiska plattor där han dessutom fimpat svenskan till mångas förtret. 

Men så tar 90-talets slut och Thåström tröttnar åter på det han håller på med och 1999 års “Det är ni som e dom konstiga, det är jag som e normal” återvände han till svenskan och en mer klassisk rocksättning. Med det sagt så är inte skivan på något sätt tillrättalagd. Snarare tvärtom. Och titeln i sig markerar den fortsatta oppositionen. 

Sen börjar det bli verkligt intressant. “Mannen som blev en gris”, “Skebokvarnsv. 209”, “Kärlek är för dom”, “Beväpna dig med vingar”, “Den morronen”, “Centralmassivet” och senaste släppet “Dom som skiner” är alla en del av Thåströms absolut starkaste släpp. Musikaliskt blandar han in saker från hela sin karriär men värt att notera är att han alltid gör musik som har ett helt eget uttryck. Det låter extremt modernt och egensinnigt. Och i texterna börjar vi möta människan Thåström i ett språk som tydligt visar spår av poeten Bruno K. Öijer. Avskalat och enkelt, personligt men aldrig privat. Väldigt allmänmänskliga betraktelser av ett liv vems som helst egentligen. 

Men han har aldrig sålt sig. Han har aldrig kompromissat. Det blir extremt tydligt när jag ser honom spela i Västerås 2022. Setlisten är ett tvärsnitt genom de senaste 20 årens släpp plus några valda låtar av Imperiet. Allting stöps om i den där speciella musikaliska dräkten som han finjusterat sedan “Mannen som blev en gris”. Det är två timmar där all musik har en gemensam puls vilket gör att hela spelningen känns otroligt sammanhållen och nästan som ett långt stycke musik som tar med dig på en resa in i dig själv och andra genom regntunga europeiska städer, ensamma nätter och öm tvåsamhet. Det är fullständigt magiskt att se en 65-årig Thåström sjunga bättre än någonsin och faktiskt se ut som om han har väldigt roligt på scen. Det är fullsatt i arenan. Och här är paradoxen. För jag tror att många hoppas på fler klassiker men samtidigt är alla väldigt lyckliga över det som de får. Den absoluta tyngdpunkten ligger på hans senare plattor och så fyra noga valda Imperietlåtar. Och ingen låter som Thåström 2022. Han må ha hållit på i drygt 40 år nu men han är den minst nostalgiska artist som vi har. 

Och han står aldrig still i sitt skapande. Publiken får snällt foga sig och springa efter honom och inte tvärtom. Thåström är och förblir outsidern i svensk rockmusik. 

Kommentarer

Andra har läst det här:

Strevellna - Aldrigheten

  Magnus Larnhed, eller Larna, känner ni från 59 Times The Pain och för mig har hans namn cirkulerat i flera årtionden i den lokala musikscenen i Mälardalen och Bergslagen. Nu presenterar han Strevellna som är ett projekt som verkar ha växt fram under pandemiåren. Informationen om det hela är ganska bristfällig förutom ett halsvkryptiskt brev som skickats ut till utvalda personer vilket kanske är bra för då kan man närma sig musiken utan direkt förutfattade meningar.  Men när man lyssnar på “Aldrigheten” så inser man ju att här finns väldigt många referenser som jag känner igen så tydligt. Larnhed och jag är ju i samma ålder och Strevellna är en väldigt snygg sammanfattning av många referenser i musiklyssnandet om man gillade hårdrock på 80-talet. Här finns snygga rena hårdrockslåtar med refränger som är ren arenarock, ibland tippar det över på thrashen och crossover och ljudmässigt har klockan vridits tillbaka 1987 i all positiv bemärkelse.  Att texterna är på svenska gör att musiken

Ett Dödens Maskineri - Kulturkriget (enligt Anders Bergström)

Då var den alltså här, uppföljaren till ”Det Svenska Hatet” som slog ner som en bomb i punksverige och blåste nytt liv i genren. Jag skulle ljuga om jag påstår att jag inte var lite nervös när jag slog på ”Kulturkriget” och satt mig ner för att lyssna igenom den för första gången.  För det är liksom ingen lätt uppgift att följa upp en platta i den kaliber som debutverket faktiskt är. Kollegan Svempa Alvevig skrev på sociala medier ”En platta så bra att man har två ex i vinylhyllan” om Ett Dödens Maskineris debut. Jag håller fullständigt med om det då det står två ex i min hylla också.  Dock så tar det inte ens 30 sekunder in i plattans första spår ”Vapen och ammunition” för att man ska inse att att den oro man först hade var totalt ogrundad. Med sylvassa texter om samhällets orättvisor och brunhögerns framfart i den Svenska politiken sätter Ett Dödens Maskineri fingret på många problem i dagens samhälle. De står dock alltid stolta på den lilla människans sida och viker inte en tum. Mus

Slôdder - A Mind Designed To Destroy Beautiful Things

Slôdder bildades i Karlstad 2017 och spelar det man brukar kalla sluge, vad nu det är egentligen. Långsam tung punk med inslag av hardcore och en gnutta metal kanske. De har en fullängdare och två ep´s i bagaget sedan tidigare. Värt att nämna är att den första och självbetitlade fullängdaren släpptes fysiskt på det stenhårda formatet kassett. Vem gillar liksom inte det. Den finns också digitalt att streama för de av er som lever era liv utan kassettbandspelare.  Ibland händer det att det dyker upp en platta som liksom gör lite ont att lyssna på. Jag menar det på det mest positiva sättet som möjligt. Man känner att här finns en ärlighet och en genuinitet. Den sorgligt bortgångne regissören Bo Widerberg beskrev det som ”Ett stycke liv” vilket känns väldigt passande. ”A Mind Designed To Destroy BeautifulnThings” är en sådan skiva. Känslorna jag får när jag lyssnar på denna platta rör sig kring livets och samhällets mörka vrår och avigsidor. Det är argt och mörkt och väldigt kompromisslöst

Intensiven och Vånna Inget på Pönkfest vol 3 i Sundsvall 4 november 2023

Veckan som denna punkfest skulle gå av stapeln inleddes inget vidare för undertecknad. Förkylning med tillhörande feber slog till under onsdagen. Det kändes som att festen var i fara att utebli. Skulle jag missa sista chansen att se Vånna Inget? Fredagen kom och jag var visserligen förkyld men iallafall någorlunda feberfri. Ett covidtest visade dessutom negativt. Skönt tänkte jag. Fan det finns nog chans att det blir pönkfest imorgon.  Lördag kväll och med 1g Alvedon innanför västen sitter jag trots allt på den endast 30 minuter försenade bussen på väg in till Sundsvall. Målet med resan är att se Vånna Ingets avskedsspelning. Det är nog vad denna krassliga gubbkropp klarar av tänker jag. Som bonus spelar ju Intensiven innan också. Perkele och Trubbel får se sig besegrade av min mancold denna gång tyvärr.  Intensiven Intensiven bjuder på en bra spelning trots det teknikstrul som inleder andra låten. Hela scenen blir ljudlös och publiken kan bara höra trummorna. Men tack vara ett snabbt