Fortsätt till huvudinnehåll

Senaste podcasten

Recension: Ultra Silvam – The Sanctity of Death (Shadow Records/Regain Records)


Äntligen är uppföljaren till det fullkomligt lysande albumet "Spearwound Salvation" här. Som jag har nött debutalbumet kommer jag även nöta uppföljaren. Jag har längtat efter det vackra mörker som Ultra Silvam omger oss med. För mig kom debutalbumet från ingenstans och slog ner i tillvaron, vilket jag tackar för. Sedan den dagen har jag ofta återkommit till bandet när jag vill ha något ordentligt att lyssna på.

Malmöbandet levererar en råhet med finess på sitt andra fullängdsalbum och är det något snabbt och snyggt du suktar efter så är "The Sanctity of Death" helt rätt för dig. I mitt tycke finns det mycket svensk black metal som håller måttet just nu och Ultra Silvam är inget undantag. Dom håller mig på tå under lyssnandet och kräver min uppmärksamhet på ett bra sätt.

Ljudbilden är ännu lite mer massiv än på debuten vilket inte stör mig alls, tvärt om. Är du en person som tenderar att tycka om mer melodi inom den här genren så ska du nog ändå leta vidare. Intensiteten är genomgående på alla spår med en instrumental avstickare. Dom nervösa gitarrerna ger helt rätt nerv och är exakt vad jag vill ha. Något jag önskar mig inom en snar framtid är att få uppleva Ultra Silvam live. Kan inte föreställa mig annat än att trion och låtarna på det här albumet kommer till sin fulla rätt på det sättet.

Det krävs några lyssningar för mig för att "The Sanctity ofDeath" verkligen ska sätta sig men till sist greppar den mig. Jag vill helst bli grabbad i nacken av riffen och sången när jag tar mig an något nytt och i synnerhet av denna genre. Musik och snygg artwork hör ihop på ett tydligt sätt och det ger pluspoäng. 

Enligt mig är Ultra Silvam ett av dom mest spännande banden inom svensk black metal just nu. Tvekar du på min åsikt? Se då till att lyssna på skivan.

Bäst på albumet: "Sodom vises himlafärd" och "Black Soil Fornication".

Ylva Sjöstrand
(Cries From The Underworld)

Albumet släpps den 25 februari och kan förbeställas här

Kommentarer

Andra har läst det här:

Strevellna - Aldrigheten

  Magnus Larnhed, eller Larna, känner ni från 59 Times The Pain och för mig har hans namn cirkulerat i flera årtionden i den lokala musikscenen i Mälardalen och Bergslagen. Nu presenterar han Strevellna som är ett projekt som verkar ha växt fram under pandemiåren. Informationen om det hela är ganska bristfällig förutom ett halsvkryptiskt brev som skickats ut till utvalda personer vilket kanske är bra för då kan man närma sig musiken utan direkt förutfattade meningar.  Men när man lyssnar på “Aldrigheten” så inser man ju att här finns väldigt många referenser som jag känner igen så tydligt. Larnhed och jag är ju i samma ålder och Strevellna är en väldigt snygg sammanfattning av många referenser i musiklyssnandet om man gillade hårdrock på 80-talet. Här finns snygga rena hårdrockslåtar med refränger som är ren arenarock, ibland tippar det över på thrashen och crossover och ljudmässigt har klockan vridits tillbaka 1987 i all positiv bemärkelse.  Att texterna är på svenska gör att musiken

Skraeckoedlan - Vermillion Sky (enligt Ylva Sjöstrand)

Ska man göra och släppa ännu ett fantastiskt konceptalbum så är det lika bra att absolut inte spara på krutet och dunka på med plusmeny extra allt plus moms deluxe! Jädrar vad dom skämmer bort oss dom mäktiga herrarna i Skraeckoedlan. Rykande nytt och sjukt bra album, ett arkadspel med tillhörande soundtrack och en bok skriven av bandet. Glömde jag något? Troligen.  Dom här talangfulla ödlorna fullkomligt sprutar ur sig bitar som skapar en otrolig helhet till kommande ”Vermillion Sky”. Jag förundras varje gång bandet släpper nya album och tänker ”Nädu, den här kan omöjligt vara bättre än föregångaren!” Tacksamt erkänner jag att jag har fel varje gång för kreativiteten, påhittigheten och nyskapandet verkar vara en källa som aldrig sinar i ödlelägret.  Låtordningen är mycket väl genomtänkt för att verkligen få oss med på resan ut mot den okända och röda himlen som verket kretsar kring. Längtan efter mer då ”Earth” släpptes 2019 har varit stor och här får vi en väldigt naturlig uppf

Tannergrens bästa 2023: Strevellna - Aldrigheten

Heavy Undergrounds chefredaktör avslöjar vilken platta han tycker är bäst 2023.  Strevellna - Aldrigheten Det ska erkännas att omdömet kanske är fördunklat av en 50-årskris som gör mig extremt känslig för nostalgi just nu. Med det sagt så är det ändå så att Strevellna levererar en platta som är oemotståndlig då den hämtar kraften från så många saker från de senaste 40 årens hårda genrer.  Nu är Strevellna ett ganska hemligt projekt. Det är nästan så att det redan finns ett mytologiskt skimmer runt plattan. Utskickad till en väl vald krets som först fick den tillsammans med ett brev innan den släpptes officiellt. Det enda man egentligen vet är att det är Magnus "Larna" Larnhed från 59 Times The Pain som är geniet bakom det hela. Han är dock väldigt fåordig om det hela (jo jag har bett honom vara med i podden men han vägrade vänligt men bestämt). Men på ett sätt gör det att jag gillar det här ännu mer. Musiken och texterna får tala för sig själva och sätter själva idén och ambi

Låtpremiär: Dröög - Det stora oväsendet

Dröög är tillbaka med en ny skiva och vi på Heavy Underground är glada att kunna presentera ett första smakprov från denna skiva som släpps senare i vår av Majestic Mountain Records . Vad som finns att säga om låten "Det stora oväsendet" berättar bandet själva: "Likt vemodet, rullar snart nu oväsendet in. Över åsar och genom sänkor, över stock och sten, ska detta mörker sänka sig, omfamna och lamslå detta rikets befolkning. Inge dessa människor med en fruktan och som ska lämna även de närmst stående med en naggande aning av oråd och förtvivlan. Det stora oväsendet sätter lyriska modstämningen för den kommande fullängdaren med samma namn. Denna efterföljare ger ingen respit, är inget undantag, utan är fortsättningen på debutalbumet." Premiärlyssna på låten här: