Senaste podcasten

Klassikern: Strebers - I fädrens spår (Birdnest, 1990)

När Strebers släppte “I fädrens spår” 1990 hade inte begreppet trallpunk uppfunnits än. Och Strebers hade funnits i 8 år vid det här laget och släppt en hel del musik redan. Men det var i och med det tredje släppet som allting skulle ta ordentlig fart. Och få ett abrupt slut. Fram tills nu hade Strebers varit ett punkband som lät så som punk gjorde på 80-talet. Starkt färgat av inte minst Asta Kask som de dessutom delade medlemmen Micke Blomqvist med under en kort period. När “I fädrens spår” släpptes så var bandet en trio bestående av Ulke, Ztikkan och Johnny.

Skivan innehåller några av Strebers verkliga klassiker. “Balladen om lilla Elsa” blev snabbt en av bandets populäraste låtar och spår som “39 steg”, “Terrorbalans”, “Gud hör bön” och “Producera mera” är givna låtar att lyfta fram från skivan. Men även “Betongens kungar”, “Tomma ord” och “Döda ögon” med flera sticker ut. Egentligen så finns det få svaga stunder på skivan överhuvudtaget. Man kan notera att det finns en hel del folkmusikinslag i musiken vilket nog var startskottet för det som sedan skulle komma. Men just känslan för melodier och starka refränger är det som gör “I fädrens spår” så bra och som lyfter den här skivan över mycket annat som kom då. Och den var på många sätt startskottet för den punkvåg som skulle komma under de följande åren. 


Nu vet vi nog alla att Strebers historia tragiskt tar slut  1992 då bandets trummis Johnny Ryd omkommer i en bilolycka. Bandets spelar in “Till en vän” som avslut och lägger sedan ner för att återuppstå som Dia Psalma 1993. Och vi vet ju alla vad som hände sedan. 

Men Strebers arv lever vidare och “I fädrens spår” är nog den skiva som håller allra bäst i bandets diskografi. En tidlös svensk punkklassiker som spelades in av ett band som just där och då gjorde allting rätt och krattade banan för den uppsjö av band som kom sedan. Strebers har spelat live under de senaste 20 åren med den äran men aldrig spelat in något nytt materia. Publiken älskar fortfarande bandet och det säger väl något om musikens kvalitet.