Fortsätt till huvudinnehåll

Senaste podcasten

Bandcampsafari: Eskilstuna

Eskilstuna. Stan som kanske mest är känd för rockbandet Kent, vita tigrar och Fredrik Lindström. Men här finns också en massa bra musik och Eskilstunas rockhistoria sträcker sig långt tillbaka i tiden vilket kanske är orsaken till att det kommer mycket egensinnig och nyskapande musik från staden. På Balsta musikslott har band repat i årtionden, på Blå spelade många alternativa rockband och arrangörsföreningen Memento har sett till att den mer experimentella scenen i staden varit vital under åren. Det finns helt enkelt mycket att upptäcka från Eskilstuna. Här är ett litet axplock.

Kontrapunk (punk)

Beskriver sig själva som 77-punk och är det också utan att låta gubbigt eller retro. 


Enapa (elektronisk experimentell)

Musik för industrilandskap och mörka höstkvällar.


HellGoat (Black metal)

Den kortfattade beskrivningen av det här enmansprojektet är kort och gott "One Man Black Metal Warfare since 2015. HAIL SATAN, HAIL DEATH!!!"


Huvet (alternativ rock)

Fyra medelålders idioter som spelar idiotisk rock för att motverka idiotin. Ja så beskriver sig den här kvartetten som levererar stökig 90-talsdoftande rock.


The Goners (stoner)

Halvhemligt band med rötterna i stonerrock och psykedelia .


Avund (hardcore/black metal)

Kan man ladda hardcore och punk med black metal? Enligt Avund så kan man. Så de har gjort det.


Brotherhood (postpunk/goth)

Med en stor kärlek till band som The Sisters Of Mercy, Joy Division och Suicide förvaltar Brotherhood den höstvåta melankolin som bara finns i Eskilstuna. 
 

Memento Mori (postpunk)

Vi avslutar med en riktig veteran. Memento Mori förtjänade att bli större än de blev på 80-talet med sin potenta postpunk och egensinniga lyrik. Så blev det inte. Men det är aldrig försent att upptäcka denna pärla. 

Kommentarer

Andra har läst det här:

Strevellna - Aldrigheten

  Magnus Larnhed, eller Larna, känner ni från 59 Times The Pain och för mig har hans namn cirkulerat i flera årtionden i den lokala musikscenen i Mälardalen och Bergslagen. Nu presenterar han Strevellna som är ett projekt som verkar ha växt fram under pandemiåren. Informationen om det hela är ganska bristfällig förutom ett halsvkryptiskt brev som skickats ut till utvalda personer vilket kanske är bra för då kan man närma sig musiken utan direkt förutfattade meningar.  Men när man lyssnar på “Aldrigheten” så inser man ju att här finns väldigt många referenser som jag känner igen så tydligt. Larnhed och jag är ju i samma ålder och Strevellna är en väldigt snygg sammanfattning av många referenser i musiklyssnandet om man gillade hårdrock på 80-talet. Här finns snygga rena hårdrockslåtar med refränger som är ren arenarock, ibland tippar det över på thrashen och crossover och ljudmässigt har klockan vridits tillbaka 1987 i all positiv bemärkelse.  Att texterna är på svenska gör att musiken

Skraeckoedlan - Vermillion Sky (enligt Ylva Sjöstrand)

Ska man göra och släppa ännu ett fantastiskt konceptalbum så är det lika bra att absolut inte spara på krutet och dunka på med plusmeny extra allt plus moms deluxe! Jädrar vad dom skämmer bort oss dom mäktiga herrarna i Skraeckoedlan. Rykande nytt och sjukt bra album, ett arkadspel med tillhörande soundtrack och en bok skriven av bandet. Glömde jag något? Troligen.  Dom här talangfulla ödlorna fullkomligt sprutar ur sig bitar som skapar en otrolig helhet till kommande ”Vermillion Sky”. Jag förundras varje gång bandet släpper nya album och tänker ”Nädu, den här kan omöjligt vara bättre än föregångaren!” Tacksamt erkänner jag att jag har fel varje gång för kreativiteten, påhittigheten och nyskapandet verkar vara en källa som aldrig sinar i ödlelägret.  Låtordningen är mycket väl genomtänkt för att verkligen få oss med på resan ut mot den okända och röda himlen som verket kretsar kring. Längtan efter mer då ”Earth” släpptes 2019 har varit stor och här får vi en väldigt naturlig uppf

Tannergrens bästa 2023: Strevellna - Aldrigheten

Heavy Undergrounds chefredaktör avslöjar vilken platta han tycker är bäst 2023.  Strevellna - Aldrigheten Det ska erkännas att omdömet kanske är fördunklat av en 50-årskris som gör mig extremt känslig för nostalgi just nu. Med det sagt så är det ändå så att Strevellna levererar en platta som är oemotståndlig då den hämtar kraften från så många saker från de senaste 40 årens hårda genrer.  Nu är Strevellna ett ganska hemligt projekt. Det är nästan så att det redan finns ett mytologiskt skimmer runt plattan. Utskickad till en väl vald krets som först fick den tillsammans med ett brev innan den släpptes officiellt. Det enda man egentligen vet är att det är Magnus "Larna" Larnhed från 59 Times The Pain som är geniet bakom det hela. Han är dock väldigt fåordig om det hela (jo jag har bett honom vara med i podden men han vägrade vänligt men bestämt). Men på ett sätt gör det att jag gillar det här ännu mer. Musiken och texterna får tala för sig själva och sätter själva idén och ambi

Låtpremiär: Dröög - Det stora oväsendet

Dröög är tillbaka med en ny skiva och vi på Heavy Underground är glada att kunna presentera ett första smakprov från denna skiva som släpps senare i vår av Majestic Mountain Records . Vad som finns att säga om låten "Det stora oväsendet" berättar bandet själva: "Likt vemodet, rullar snart nu oväsendet in. Över åsar och genom sänkor, över stock och sten, ska detta mörker sänka sig, omfamna och lamslå detta rikets befolkning. Inge dessa människor med en fruktan och som ska lämna även de närmst stående med en naggande aning av oråd och förtvivlan. Det stora oväsendet sätter lyriska modstämningen för den kommande fullängdaren med samma namn. Denna efterföljare ger ingen respit, är inget undantag, utan är fortsättningen på debutalbumet." Premiärlyssna på låten här: