Fortsätt till huvudinnehåll

Senaste podcasten

Stagedive to hell

Om podcastserien

Den svenska thrash metal-scenen under sent 80-tal har inte fått den uppmärksamhet den förtjänar. Tills nu. För nu ska historien om den svenska thrashen berättas av banden själva. 

Heavy Underground Webzine producerar under vintern 2021 en podcastserie om svensk thrash metal. Under det sena 80-talet var thrash metal ett världsfenomen med band som Metallica, Anthrax, Slayer, Megadeth, Testament, Exodus, Overkill och många fler. Även i Sverige fanns en gryende thrashscen men innan den riktigt hann ta fart ordentligt kom death metal och tog över rampljuset. 

Men det betyder inte att svenska thrashband inte betytt någonting. Många bandmedlemmar från den tiden återfinns i dag i andra stora internationellt erkända metalband och den svenska thrash metal-scenen har betytt mycket för svensk metal överlag. Band som Hexenhaus, Mezzrow, Agony, Pagandom, Midas Touch, Ice Age och många fler har gjort avtryck på många sätt som märks även idag.

Det finns dock en kunskapslucka om svensk thrash metal. Bortsett från intervjuer som gjordes på den tiden så är det svårt att hitta historierna bakom banden, hur scenen såg ut, vilka som var med och vad det var som fick dem att spela snabbare och gå på spelningarna. Det vill Heavy Underground Webzine råda bot på.

Producerar och intervjuar gör jag, Magnus Tannergren, som har hållit på som frilansande musikskribent, radioproducent och podcastproducent sedan nästa 20 år tillbaka. Jag har intervjuat kända och okända musiker inom metal och fascineras inte bara av musiken utan av hela subkulturen som omger den. Just thrash metal ligger mig extra varmt om hjärtat då det var den genre som jag själv gillade mest när jag var yngre och upptäckte redan nämnda band på 80-talet. Kärleken till just den musiken har inte rostat.

Magnus Tannergren
Producent

Del 1: Tribulation från Surahammar

Tribulation som kommer från bruksorten Surahammar i Västmanland som är i närheten av  den här poddens hemtrakter. Tribulation beståendes av Steven (gitarr),  Hojas (bas), Forsberg (trummor) och Tossa (sång och gitarr). Bandet blev lokala hjältar när de landade ett skivkontrakt med Black Mark, bolaget som mest är känt för att ha släppt Bathorys skivor. I ryggen hade bandet en rad demos som bjöd på thrash metal med inslag av både hardcore och punk. 

I det här poddavsnittet möter vi bandets trummis Magnus Forsberg som idag spelar i band som Puffball och Bombs Of Hades i en replokal i Västerås som här berättar om Tribulations historia och sin upplevelse av den svenska thrashen. 

Del 2: Midas Touch från Uppsala

I det här avsnittet beger sig Stagedive to hell till Uppsala för att prata med Patrik Sporrong om Midas Touch som var aktiva mellan åren 1985 och 1989.  I Midas Touchs diskografi hittar vi demon Ground Zero från 1987 och fullängdsalbumet “Presage of disaster”. Bandets bestod av Patrik Sporrong – bas (1985–1989), Bosse Lundström – trummor (1985–1989), Patrik Wirén – sång (1987–1989), Rickard Sporrong – gitarr (1988–1989), Lasse Gustavsson – gitarr (1989) och den tidigare medlemmen Thomas Forslund – gitarr (1985–1988)

Midas Touch hade en kort men relativt framgångsrik karriär med turnéer och skivsläpp under de år de var aktiva. Om det och mycket mer hör ni i det här avsnittet.


Del 3: Mezzorow från Nyköping

Mezzrow från Nyköping bildades 1987 och släppte tre demos och en fullängdare som kom 1990. Tungt influerade av Bay Area thrashen och band som Testament och med flera turnéer runt om i Norden och Europa så betraktas Mezzrow av många som ett av de bästa thrash metal-banden från Sverige under den här tiden. 

Nu får ni höra hela historien om Mezzrow från bandets sångare Uffe Pettersson här i Stagedive To Hell. Värt att nämna är också att bandet nu återutger skivan under våren 2022. Och på Facebook lägger Mezzrow ut massor med gamla bilder med mera som kan vara värt att kolla upp. 


Del 4: Kazjurol från Fagersta

I det här avsnittet av Stagedive To Hell där vi berättar historier från den först svenska thrashvågen på 80-talet beger vi oss till Fagersta och hälsar på Pontus Ekwall och Thomas Bergström. Båda från bandet Kazjurol.

Bandet bildades runt 1984 och släppte enligt Metal Archives sin första demo Please Wake Up 1987. Sen följde ett antal demos, EP:s, singlar innan debuten Dance Tarantella kom 1990. Några fler släpp på samlingsskivor med mera följde sen blev det tyst. Tills 2019 då Multi Dead World släpptes vilket signalerade att bandet var tillbaka och levererade crossover/thrash i gammal god stil.

Den här intervjun gjordes i januari 2018 i Studio Cave då skivan spelades in.

Del 5: Fallen Angel från Örebro och Hatred från Hedemora

I det här avsnittet av Stagedive To Hell möter ni två band som kanske inte blev jättestora men som ändå ständigt återkommer när man pratar med folk som var med när det begav sig. Hatred och Fallen Angel. 

Hatred hade sin bas i Hedemora och var aktiva mellan åren 1985 och 1990. De släppte tre demos under sin livstid “Winds of doom”, “Welcome to reality” och “The forthcoming fall”. Alla tre med den där typiska thrashkänslan man vill ha. Vi tog ett snack med gitarristen Johan Jansson som berättar om sin upplevelse av den svenska thrashvågen på 80-talet.

Fallen Angel kom från Örebro och återkommer ofta i diskussioner jag haft med andra band som ett av de bästa banden från den här tiden. Bandet släppte två demos, en split, en ep, en egenutgiven fullängdare och en kontrakterad fullängdare. Johan Bülow var sångare i bandet och här berättar han om sina minnen från den här tiden.

Del 6: Ice Age från Göteborg

Ice Age var bandet som blev störst internationellt från den svenska thrashscenen. Och det utan att ens släppa en riktigt skiva under sin första existens mellan åren 1986 och 1990. Men med ett idogt skickade av demokassetter till tidningar och skivbolag gjorde sig Ice Age kända i stora delar av Europa. 

Historien om Göteborgs Ice Age är intressant på många sätt. Både för det jag just berättade om hur bandet blev stort internationellt vilket få av de svenska thrashbanden från den här tiden blev men också för att det bara bestod av tjejer vilket, hur märkligt det än kan låta idag, var något som uppmärksammades av både media och publik. Ice Age var kanske mest intressant på grund av hur otroligt tekniskt skickliga de var. Och framför allt då sångerskan och gitarristen Sabrina Kihlstrand. 

Och det är hennes historia om Ice Age vi ska får höra idag i Stagedive To Hell. Och intervjun är gjord på gammalt hederligt Rockboxsätt via telefon. 

Del 7: Pagandom från Göteborg

I det här avsnittet av Stagedive To Hell där ni får historier från den första vågen av svensk thrash metal från mitten på 80-talet till början på 90-talet möter ni Christian Jansson från bandet Pagandom. 

Pagandom bildades 1987 och har släppt ett gäng demos och tre fullängdare varav den senaste kom så sent som 2021. Bandet var en del av scenen för thrash i Göteborg och har sammankopplingar med många andra band från trakten som senare blev kända från Göteborg. 

Christian Jansson spelar bas och sjunger i Pagandom men han hittas idag i band som Grand Cadaver, Novarupta, Dark Tranquillity och nu ska ni få höra hans historia om Pagandom här i Stagedive To Hell.

Del 8: Agony och The Krixhjälters från Stockholm

I det här avsnittet möter ni Pelle Ström som spelade med Agony och The Krixhjälters. Vi börjar med Agony som från början var ett hardcoreband som stavades med i på slutet. När Pelle kom med i bandet stavades det med y och musiken hade blivit thrash metal. Pelle spelade också med The Krixhjälters som drog mer åt punk och crossoverthrash. Ett riktigt undergroundband som kanske har blivit lite förbisett i historieskrivningen om svensk thrash. Och här är Pelles version av historien i Stagedive To Hell.

Ett särskilt tack riktas till Larzon och Dan Swanö som gav ovärderlig hjälp till det här avsnittet. 

Tack

Ett särskilt tack till Berget Bergman, Fredrik Larzon och Dan Swanö för ovärderlig hjälp med kontakter till några personer viktiga band.

Tack också till Patrik Wirén och Patrik Sporrong (Midas Touch), Ulf Pettersson (Mezzrow), Magnus Forsberg (Tribulation), Pontus och Bäz (Kazjurol), Johan Jansson (Hatred), Johan Bülow (Fallen Angel), Sabrina Kihlstrand (Ice Age), Pelle Ström (Agony & The Krixhjälter) och Christian Jansson (Pagandom) som ställde upp och berättade sina historier.

Och ett speciellt tack till Kazjurol som lånat ut både namnet och en bit av låten som den här podcasten är döpt i blod efter. Stagedive to hell Fagersta hardcore nu och för alltid. 

Tack också till dig som har lyssnat och till alla som hört av er med positiv respons. Ni får gärna skicka in fler minnen om ni har några från den här tiden så bidrar ni till den fortsatta histrorieskrivningen om svensk thrash metal. 

Kontakt
E-post: heavyundergroundse@gmail.com
Telefon 073- 386 36 51
www.facebook.com/heavyundergroundse
Instagram: @heavyunderground_se 


Kommentarer

Andra har läst det här:

Krönika: Vad jag lärt mig av Charta 77

Jag minns inte riktigt exakt när jag hörde Charta 77 första gången. Det var före “Grisfesten" som kom 1993 men efter “Hobbydiktatorn” från 1992. Jag har dock tydliga minnen av vilka förfester det var som “Vykort från Rio” spelades högt på. Jävligt skumt egentligen att festa till en sådan låt. Men iallafall, så var det. De där förfesterna var i huvudsak till för två saker. Antingen gå på en annan fest i en annan lägenhet i Hallstahammar alternativt åka Volvo 240 till Köping med en back starköl för att gå på punkspelning på Smedjan. Charta 77 stod på scenen ibland. Eller ganska ofta. Charta 77 var lite av lokala punkhjältar. Musiken ekade av brittiskt 80-tal som New Model Army och senare av Levellers men alltid med en klar punkattityd. Texterna var lika enkla att sjunga med i som de var underfundiga. Och som sagt, de spelade ofta på Smedjan eller någon annanstans i närheten av Hallstahammar där jag bodde då i början av det glada 90-talet.  Bandet stod också i centrum för den stora s

Recension: Amon Amarth - The Great Heathen Army (Metal Blade)

På ett enkelt och billigt sätt skulle man kunna ställa frågan om Amon Amarth har något spännande att komma med så här långt in i karriären? Ja, det har dom är mitt svar. Trots att ”The Great Heathen Army” har ett antal lite svagare låtar så finns det även starka guldkorn. Tolv album in i karriären med bland annat Valhalla och mjöd som starka punkter dundrar Amon Amarth på och ger lyssnaren ca 45 minuter av den sedvanliga stridssången vi är vana att få höra om. I ”Saxons and Vikings” har man fyndigt slagit sig ihop med just Saxon som förstärkning. Spåren ”The Great Heathen Army” och ”Skagul Rides with Me” fastnar jag för direkt vid första lyssningen och det håller i sig så pass att jag ser dom två som absolut bästa låtarna.  Visst, alla spår låter som det brukar göra från dessa vikingar och det finns inga egentliga överraskningar men Johan Hegg och hans mannar driver på bra ändå. Amon Amarth bemästrar kunskapen i att skriva och göra catchy låtar, det måste jag ge dom. Jag erkänner att j

Avlyssnat: Vånda - Covenant of Death (Majestic Mountain)

Musik skapar känslor. Ibland känns de konstruerade och ibland känns de äkta. Särskilt när det kommer till hård musik som flörtar med ondska och mörker. Ibland blir det krystat och tillgjort, lite som att titta på en dålig skräckfilm. Men ibland får man en genuin känsla av mörkrets krafter bar genom en melodislinga, riff eller ett uttryck i sången.  Vånda tillhör den sistnämnda kategorin. Kanske beror det på att just riffen i det här fallen tassar på gränsen till thrash metal även om det är death metal vi har att göra med här. Eller är det black metal? Jag vet inte och det är inte viktigt. Jag tänker mest på att det låter som korsning mellan tidig Kreator och Bathory runt 1988 (väldigt specifik referens jag vet). Det är medryckande och gör mig glad samtidigt som det får mig att vilja offra en get till Djävulen någonstans i en mörk skog om ni fattar hur det känns.  Samtidigt som det flörtar med thrashen så finns det ju tydliga inslag av både death och black metal som sagt. Lyssna på inle