Senaste podcasten

Recension: CB3 - Exploration (Majestic Mountain Records)Det är uppenbart med en del band att de inte bara spelar musik för att det är roligt utan för att det är en upptäcktsresa. CB3 är ett sådant exempel.

De tidigare plattorna har utforskat gitarrmusik på ett nästan forensiskt sätt där gitarristen Charlotta Andersson och hennes tro plockat isär och rekonstruerat instrumentalmusiken i sina beståndsdelar för att sedan skapa flera plattor med fascinerande musik som ekade av både psykedelia och frijazz. 

Nu kommer “Exploration” vars namn är väldigt passande. Den största nyheten är kanske att det nu lagts till sång i ljudbilden och att Charlotta visar sig ha en fantastisk röst för detta som påminner om Hope Sandoval i Mazzy Star på många sätt. Coolt är bara förnamnet. Det som varit grejen med CB3 tidigare har varit att den gitarrcentrerade musiken burit sig själv och det har aldrig känts som om det saknats något i ljudbilden så lite fundersam blev jag när jag fick höra att man lagt till sång på “Exploration”. Men oron var obefogad. Sången är smakfullt invävd i det som vi redan vant oss vi och på ett sätt så kommer detta att göra CB3:s musik lite mer lättillgänglig utan att nalla på det som är unikt för bandet.

Musiken är fortfarande psykedelisk på många sätt men dragen av shoegaze är starka och det är svårt att låta bli att tänka på redan nämnda Mazzy Star och andra band som The Jesus And Mary Chain och My Bloody Valentine. Fast CB3 gör shoegaze till något större och mer utmanande och följer inte riktigt den gängse normen då det är läckert draperat i progressiv jazzrock och Charlottas unika gitarrton som jag aldrig tröttnar att lyssna på. En fascinerande platta på alla sätt.

Magnus Tannergren