Senaste podcasten

Kosmogon får tiden att stanna


Kosmogon skapar musik som svävar en bra bit över marken. Sophie Linder som är pianist och nu återvänder till musiken efter ett 20 år långt uppehåll har tillsammans med Niklas Barker (Anektoten) någonting väldigt vackert. Med elektronik, samplade ljud, mellotron och orgel har de skapat musik som är vacker och i det närmaste hypnotiskt. De nämner själva många inspirationer som Tangerine Dream och en rad experimentella musiker samt den svenska naturen. Den kommande plattan består av två spår som tillsammans utgör nästan 50 minuter musik. 

Just nu finns titelspåret ute för avlyssning och det är en massiv men spröd ljudmatta som snabbt sveper med lyssnaren. Känslan av skog och natur infinner sig snabbt. Melodislingorna andas svenskt vemod och under de 25 minuterna ändras dynamiken i musiken på ett elegant sätt. Och de sista tio minuterna är något av det intensivare jag upplevt på väldigt länge. Jag hör ekon av Bo Hansson, Kraftwerk, progressiv rock och lite Brian Eno. 

Det är som sagt musik som kommer väldigt nära. Men det är musik som ger dig en stor belöning som lyssnare i form av en resa. Tiden stannar för en stund och allt dina sinnen uppfattar är nuet och musiken. 

Jag ser fram emot att få uppleva hela skivan i slutet på augusti. 

Liveintervjuer

Ny musik