Senaste podcasten

En text om att brinna för något

Ögir 24 augusti 2022

Jag har undvikit att åka förbi Ögir i Köping sedan branden den där ödesdigra måndagen den 12 september. Dagen innan hade jag åkt förbi Köping med tåg efter att ha intervjuat Bonni från Asta Kask och Ulke från Strebers/Dia Psalma i Göteborg. Jag tittade ut genom tågfönstret när vi stannade vid Köpings station och tänkte på den där kvällen jag livesände Charta 77:s release av "Ödesboxen" bara någon vecka tidigare. Jag tänkte på spelningarna jag sett där med både Charta 77 och Asta Kask. Sen rullade tåget vidare.

Ögir oktober 2022

Dagen efter stod det klart att Sverige fått en högernationalistiskt regering och vid 8-tiden på morgonen kom den första nyhetsflashen om att en kulturbyggnad i Köping stod i brand. Det var Ögir som brann. 

Det var milt sagt en riktigt jävla skitmåndag. 

Ögir var inte bara ett ställe för kultur i Köping. Det var också hem för Per Granbergs livsverk Charta 77 och Birdnest Records. Här hade han samlat allting. Alla skivor, alla inspelningstejper all merch, ja rubbet som Birdnest ägnat så många årtionden åt att skapa. Och här fanns instrument, replokal och allt annat som hade med bandet att göra. 

Det tog lågorna några timmar att förvandla allting till aska. 

I början på 90-talet betydde Birdnest och banden som kom därifrån väldigt mycket i mitt liv. Och genom åren har musiken från den där punkscenen varit en trygg följeslagare i mitt liv som format mig på många sätt. Det är 30 år nu. Jag har sett Charta 77 spela fler gånger än jag kan minns och jag har minnen från Smedjanspelningar som jag aldrig kommer att glömma. Och jag har en känsla i mig av samhörighet som jag tror att jag fick där och då på golvet framför De Lyckliga Kompisarna, Krymplings, Dia Psalma och massor av andra band tillsammans med många andra. 

Därför känner jag en stor sorg när jag tänker på vad som gått förlorat rent fysiskt i Ögirbranden. Och jag tänker på Per som förlorat så mycket mer. 

Charta 77 live på Ögir 2017

Men nu handlar ju subkultur och punk om att hålla ihop. Efter branden startades en insamling för återuppbyggnad av Ögir så att kulturen kan leva någonstans även i framtiden. Och musiken finns ju kvar hemma i folks skivsamlingar och minnen. Och vi kommer att få nya minnen. Det är jag säker på. Charta 77 lever vidare liksom många andra av banden som var med och byggde upp det som Birdnest består utav. 

I februari har man ett utmärkt tillfälle att se lite av detta då Totalgalan återuppstår i Örebro för att samla pengar till återuppbyggnaden. Jag åker dit för det och för att ge tillbaka lite till Birdnest, Charta 77 och Per för allt jag fått genom åren. 

Köp din biljett så ses vi där!

/Magnus Tannergren 

Kan du inte komma men vill bidra ändå? Swisha bidrag till 0739374140, Ögir will arise.
(Numret står på Per Granberg men pengarna går till ett speciellt Ögirkonto).

FOTO: M. Tannergren

Liveintervjuer

Ny musik