Senaste podcasten

Recension: Kvaen - The Great Below


Kvaen - The Great Below (Black Lion Records)

När jag hörde ”The Funeral Pyre” första gången blev jag totalt golvad. Jag minns hur jag stannade upp i den rörelse jag gjorde just där och då när jag hörde första låten. Debuten från Jacob Björnfots Kvaen kändes fräsch och spännande. Det karga och kalla från Norrbotten förmedlades på ett unikt sätt. Inte så konstigt att jag med spänd förväntan undrade om uppföljaren ”The Great Below” skulle hänföra mig på samma sätt. Jacobs förstfödda var ändå bland det bästa jag hört på länge vid den tiden.

Från start bjuds vi på ett rasande tempo via ”Cauldron of Plauges” som är en av skivans bästa låtar tillsammans med ”Sulphur Fire”. Båda spåren har ett fantastiskt bra driv. Ett bra driv som dock tillfälligt men abrupt bryts av en lugn ensamvarg mitt i låtlistan. Det pampiga spåret ”In Silence” tillhör också en av mina personliga favoriter. En snygg låt som loopas ofta i mina lurar eller i högtalarna här hemma. Albumet har finbesök från bland annat Jeff Loomis (Nevermore, Arch Enemy), Mike Weed (Mercyful Fate, King Diamond, Bibleblack), Sebastian Ramstedt (Necrophobic, In Aphelion) och Angus Norder (Witchery, Nekrokraft). Det är såklart trevligt med besök men Jacob är själv en magiskt bra gitarrist och jag ser med spänning på hur han kommer att utvecklas mer och mer. 

Två frågor jag ställer mig är om skivan hade låtit mycket annorlunda utan gäster och var kommer Jacob ”end up” i sitt gitarrspel? Det verkar inte finnas några gränser. Jag får känslan av att allt har tagits till sin spets och maxats ännu mer från debuten. Om det är nödvändigt vet jag inte, men förstår ändå att det kreativa hos Jacob är väldigt stort och det ger sig uttryck i alla låtar. 

Blev jag då hänförd på samma sätt som med debuten? Tyvärr inte måste jag säga. Missförstå mig rätt! Jag njuter absolut av låtarna och den välgjorda helheten, men jag blir inte fångad på samma sätt. Om det beror på att ”The Funeral Pyre” gav mig en känsla av att bli nykär i ett album eller inte vet jag dock inte. Det jag vet är att jag hade önskat en lite mer avskalad uppföljare.

//Ylva Sjöstrand

Skivan släpps den 25 mars.