Senast publicerat:

Suicide Records Fest: Grand Cadaver (fredag kl. 22.15)/Novarupta (lördag kl. 23.30)

 


Hur mycket musik kan det få plats i en och samma person? Frågan är befogad när vi snackar om Alex Stjernfeldt. På Suicide Records Fest får vi ta del av två av hans musikaliska visioner. Båda spelningarna är speciella. 

Grand Cadaver är death metalbandet som Alex startat tillsammans med Christian Jansson (Pagandom), Daniel Liljekvist (ex-Katatonia mfl), Stefan Lagergren (ex-Tiamat mfl) och Mikael Stanne (Dark Tranquillity). Bandets debut-ep är en klassisk dödsplatta så som vi vill att svensk death metal ska låta. Både melodiöst men samtidigt brutalt. Termen old school är sliten men är här den mest relevanta beskrivningen. Och den kommande fullängdaren "Into The Maw Of Death" som ges ut av Majestic Mountain den 29 oktober kommer att ge den som gillar hur musikstilen lät under det tidiga 90-talet en fullständig överdos. Bandet gör sin livedebut på Suicide Records Fest. En unik händelse alltså. 


Alex andra projekt Novarupta är någonting fullständigt unikt. Projektet är helt och hållet hans idé och vision och existerar för att skapa fyra skivor med de fyra elementen eld, vatten, luft och jord som tema. Hittills har två delar släppts, "Desillusion fire" (eld) och "Marine Snow" (vatten). Skivorna har hittills haft olika gästvokalister på varje låt och är var för sig mastodontverk. Just nu slutförs den tredje delen ”Carrion movements” (luft) som ska släppas våren 2022. 

Att spela live med Novarupta är en logistisk mardröm med ett så stort antal sångare från massor av olika band med egna åtaganden. Det har hänt en gång tidigare och spelningen i Göteborg blir den andra gången. Det är ganska naturligt att anta att det kan komma att dröja innan det händer igen. 

Att Novarupta utgör finalen på Suicide Records Fest är givet då det bara är ett sådant skivbolag som Suicide Records som skulle kunna ta sig an ett sådant här jätteprojekt som spänner över flera år men som knappast kommer att generera listframgångar och spelningar på Ullevi. För sådant klarar inte de stora skivbolagen av. De saknar själ och hjärta. Men det gör inte Suicide Records