Senaste podcasten

Bandcampsafari: Västerås


Comminor, Fat Soul, Scavengers Circle, 10.000 Years, Wall Of Sirens, Purple Nail, Constant Abuse, Feed Me To The Waves. Välkommen till Västerås!

Att Bandcamp har revolutionerat musikscenen råder det väl inga tvivel om. För undertecknad står Bandcamp för säkert 70% av lyssnande och köp av musik idag. Och många små band har fattat att det är ett smidigt sätt att sälja sin musik själv. Så därför beger sig Heavy Underground ut på en Bandcampsafari runt om i Sverige för att upptäcka den lokala tunga undergroundmusiken genom att helt enkelt söka på ortsnamn på Bandcamp. 

Och vi börjar i Västerås. Den här sajtens hemvist och orten som tidigare gjort sig känd för Pugh Rogefeldt, Loreen och Pandora. Eller för gurka, Sveriges största värmekraftverk eller kanske norra Europas största veteranbilsträff. I början av 2000-talet fanns det rätt många band som spelade metal eller punk i olika former och det fanns spelställen som Sigurdsgatan 25 med flera. Men hur ser det ut idag när det är bistert på livefronten och studieförbunden har krympt. Jo ungefär så här.

Scavengers Circle (punk/metal/crust)

Med ett släpp på CD, digitalt och kassett via Bandcamp så kan man få kompetent rens som låter som ett punkigare tidigt Napalm Death eller varför inte Anti Cimex. 


Wall Of Sirens (d-beat)

Fem släpp på Bandcamp från 2015 fram till idag och den senaste given kom i mars i år. Brutal hardcore som manglar på bra. Extra plus för titlar på spanska. 


Purple Nail (goth)

lever gothrocken idag? Ja tydligen. Sedan 2008 har Purple Nail ägnat sig åt att dyrka det dystra i livet. Och med den äran. Senaste släppet "Ghost" visar att gothrockliket lever. 


Constant Abuse (hardcore)

Rak och okonstlad hardcore bjuder Constant Abuse på. Här är det inga konstigheter utan bara svinarg HC som är som en rak vänster i plytet. Nytt släpp under sommaren.


Feed Me To The Waves (postrock)

Ibland vill man flyta iväg på oceaner av ljud och då passar ju Feed Me To The Waves bra som farkost. Här hörs ekon av Red Sparrowes, Isis och många andra. Senaste släppet kom 2019. Bandstatus idag lite oklar.  


10.000 Years (stoner)

Vi måste ju ha lite stoner också. Eller spelar 10.000 Years verkligen det? Deras första släpp sa det men uppföljaren har betydligt större spektrum. Men i grund och botten handlar det om sabbathianskt riffdyrkande naturligtvis. 


Fat Soul (rock/psykedelia)

Lite skön psykedelisk rock då i form av Fat Soul. Här blandas Beatles med Sabbath och Pink Floyd på ett trevligt sätt som resulterar i små rökmoln som vi alla glatt kan glida iväg på. 


Comminor (punk)

Västerås mest originella punkband heter Comminor. Och deras punk är punk utan att för den delen låta så som man tror att punk ska låta vilket deras senaste släpp "Answering machine for broken dreams" bevisar. Här blandas influenserna hej vilt men attityden och själen gör att det här är bland det bästa jag hört på länge. 


Mer musik från Västerås?

Där har ni några band från Västerås att upptäcka. Det finns säkerligen fler men ska vi hitta dem så får de nog börja tagga sig bättre på Bandcamp. Men börjar du med dessa band så får du i alla fall en liten bild av Västerås musikliv. Och glöm inte heller bandens som Världen Brinner, Bleeding Utopia, Grand Design och Dead Awaken som även de förtjänar din uppmärksamhet. 

Har jag missat något? Som sagt, det har jag säkert. Hör av er i så fall och skicka en länk. 

Liveintervjuer

Ny musik