Senaste podcasten

Curator Of Taste: Norna | Sonic Assault | Venom Prison | Eliminator| Urzah

Under rubriken presenterar Heavy Underground regelbundet kvalitetssäkrade skivsläpp den kommande tiden. 

Svenska släpp:

Norna - Star is way, way is eye (Vinter Records)

Tomas Liljedahl (ex Breach ,The old wind) Chris Macquat (Olten) och Marc Theurillat (Olten) låste in sig i en studio i Alperna under ett par veckor och skapade musik som är så kompakt och intensiv att det är en ganska utmanande uppgift att lyssna på den. Men den mörka repetitiva musiken äter sig in i lyssnaren och stannar sen där. "Star is way, way is eye" hamnar i samma universum som Neurosis guldår på 90-talet vad gäller känsla där musiken har en högre själslig mening snarare än att bara vara ett bra riff som upprepas tills dess att du inte längre kan sluta lyssna på det. 

"Star is way, way is eye" släpps den 19 februari

Sonic Assault  - Neon-Lit Metropolis (Serain Music)

Band som siktar högt och försöker göra någonting mer än bara en skiva är man inte bortskämnd med. Sonic Assault släpper nu en konceptskiva som har en röd tråd som löper genom hela plattan med ett dystopiskt tema. Musiken får väl klassas som modern thrash metal med progressiva dödsinslag. Det är varierat med stor dynamik som håller lyssnaren på alerten genom hela skivan och helheten känns väl genomarbetad. En platta att lyssna på många gånger för att kunna upptäcka allt som finns här. 

Internationella släpp:

Venom Prison - Erebos (Century Media)

Bandets senaste platta “Primeval” var en fantastisk skiva på många sätt som levererade modern death metal med attityd och självförtroende. Men med “Erebos” så flyttar Venom Prison fram sina positioner ännu längre på många sätt. Bandet har tillfört en enorm dynamik i musiken och vågar ta ut svängarna rejält och utforskar nya musikaliska möjligheter utan att tumma på vare sig aggression eller tyngd. “Erebos” sätter ett riktmärke på hög nivå för 2022 som alla andra måste förhålla sig till. 

“Erebos” släpps den 4 februari.

Eliminator - Ancient light (Dissonance Productions)

Brittisk heavy metal är ju historiskt sett en grundsten i den moderna rockhistorien. Och Eliminator är ett band som gör musik som i själen låter som om de kom från 1985 men i praktiken låter väldigt modernt. Men kombinationen av starka meldier, en sångare som har en siren till röst och ekar av arvet från giganterna gör det här till en av de största överraskningarna hittills i år. 

Urzah - II (Egen utgivning)

Bristol är ju triphop och 90-tal för många men Urzah spelar noiserock med inslag av både stoner och sludge. Riffen är blytunga och effektiva samtidigt som bandet har hittat ett helt eget uttryck som gör dem unika. Det finns en lätt punkig attityd i musiken som löser upp förväntade konventioner och gör “II” till väldigt spännande lyssning. 

Liveintervjuer

Ny musik