Senaste podcasten

Recension: Grand Cadaver - Into The Maw Of Death (Majestic Mountain Records)


“Only death is real” har ordspråket varit länge nu och när det kommer till Grand Cadaver så är det mer sant än någonsin. Om du någonsin börjat tvivla på kraften i den genre som kröp upp ur en grav i slutet på 80-talet på platser som Florida och Stockholm så kommer Grand Cadaver med lugnande besked. Det är fortfarande döden som verklig. 


Grand Cadaver är ännu ett av Alex Stjernfeldts (Novarupta, Let Them Hang, ex-The Moth Gatherer) projekt som han har gått samman med några av den svenska underjordens mest rutinerade kollegor för att förverkliga. Eller vad sägs om Mikael Stanne (Dark Tranquillity) på sång, Christian Jansson (Pagandom) på bas, Daniel Liljekvist (ex-Katatonia m. fl.) på trummor och Stefan Lagergren (ex-Tiamat m. fl.) på gitarr. Bemanningen borgar för kvalitet. Och allt inspelat under  överinseende av Per Stålberg i Welfare Sounds.


Att bandet har en kärlek till death metal från när den var som mest full av liv(!) råder det inget tvivel om. Motorsågsgitarrerna är precis så där fläskiga som du vill minnas att de var på “Left hand path” och Stannes sång balanserar precis på gränsen till det hörbara och avgrundsgurgel. Jag vet inte, men Mikael Stanne gör en av sina mest inspirerande insatser på många år på den här skivan och bär den ofta med sin sång. Med det inte sagt att gitarrarbetet spelar en biroll här. Tvärtom. Den perfekta blandningen av köttkvarnsriff och sågklingsvassa melodislingor med HM2-soundet utmejslat med perfektion ger mig gåshud i nästan varje låt. 


Ska du bara köpa en platta death metal i år (gör det med fördel direkt från Majestic Mountain här nedanför) så är “det Into The Maw Of Death”. För det här är en tidlös klassiker och ett nytt standardverk i en genre som vägrar att dö sitt namn till trots. Only death is real, som sagt.


Magnus Tannergren
Liveintervjuer

Ny musik