Senaste podcasten

Undergroundklassikern: Candlemass - Nightfall (1987, Metal Blade/Axis)


Det är ju historien som ger oss domen om saker och ting och man vet ju inte om man har en klassiker eller inte när det kommer till musik förrän långt senare. Och nu 2021 kan vi ju konstatera att Candlemass lyckades att producera två blivande klassiker inom loppet av ett drygt år. 
1986 kom debutplattan "Epicus, doomicus, metallicus" som snabbt nådde kultstatus hos hårdrockspubliken även om den inte på något sätt var ett genombrott för Candlemass. Nej, det var i och med bytet från sångaren Johan Längqvist till den betydligt mer teatraliske Messiah Marcolin som saker och ting började hända på allvar. 

Den andra skivan "Nightfall" är skivan där bandet hittar sitt egentliga grundrecept för modern doom metal. Med Leif Edlings låtskrivande och Messiahs enorma röstomfång så skapar bandet en ny standard för hur tung hårdrock ska låta. Lägg därtill en utsökt produktion där gitarrernas riff är krispiga och bas och trummor står för ett hotfullt dunder så har du det mästerverk som "Nightfall" är. Skivan är inspelad i Thunderload studio under överseenden av Ragne Wahlquist som ljudtekniker känd från klassiska Heavy Load. 

Redan i inledningen  "Gothic stone" är gåshuden ett faktum vilket övergår till ren extas när Messiahs röst mässar igång "The well of souls"

I bind unto myself
today the strong name of the trinity

Om en musikgenre någonsin haft en förbön så är det denna. 


Det som är slående på "Nightfall" är två saker. Den enorma känslan för melodier som Edling har och den variation som man hittar på skivan. Den ena låten skiljer sig från den andra men hålls samman av riff som elegant vävs ihop till en enhetlig platta. Här finns sorgesånger som "Mourners lament", "At the gallows end" och "Samarithan" som tillsammans med mer ondskefulla vaggvisor som "Bewitched" och "Dark are the veils of death". utgör en komplett kanvas för vad ett band som spelar doom ska göra. Allt snyggt och smakfullt förpackat i ett omslag som utgörs av en målning av Thomas Coles målning "Old Age" och sparsmakat med information i övrigt. 

Candlemass har överlevt ett otal medlemsbyten och upp och nergångar i karriären. Messiah fick sparken efter sin tredje skiva med bandet för att sedan göra en kort comback i början av 2000-talet på ytterligare en platta. Där efter har ett antal sångare passerat men idag är det åter igen Johan Länqvist sångare och bandet verkar ha framtiden för sig och "Nightfall" är ett monument som aldrig kommer att falla för tidens tand.

Videon till "Bewitched" däremot har knappats åldrats med behag. Men den är rätt rolig.