Läs fler artiklar

Recension: Knivad - Insidans ärrvävnad (Suicide Records)


Man kan använda kraften i punk till mycket. Det går bra att sätta eld på samhället och starta en revolution och det går bra att ta ett inre mörker och vända det utåt så att alla får se. Slutresultatet kan kanske bli det samma och säga något om tiden vi lever i. 


Göteborgs Knivad är ett bra exempel på det senare. Med “Insidans ärrvävnad” visar bandet upp tio akter av ett samhälle där missbruk, misär, misshandel och våld på den egna självkänslan visas upp utan poetiska omskrivningar eller ursäkter. Det är en karg redogörelse för många människors verklighet långt bort från självbedrägliga Instagramflöden.


Och alla dessa historier framförs till tonerna av skoningslös crustpunk som drar tillvarons taggtråd genom huvudet på dig i varje riff och varje ljudattack. Jag har lika svårt att värja mig som att sluta lyssna även om det här stundtals är så intensivt att man egentligen skulle behöva ta en paus och andas lite.  


Fast när det hela är över och tystnaden ringer i öronen så vill man inte ha det ogjort. Det är ett nödvändigt stålbad för själen och en påminnelse om varför vi aldrig får glömma bort att mitt i konsumtionshetsen i det postpandemiska samhället så får vi inte glömma bort de som hamnat snett i tillvaron. Och Knivad påminner oss om att vi kan själva hamna där. Det krävs bara en lätt knuff. Glöm aldrig det. 


"Insidans ärrvävnad" släpps den 29 oktober.

Kommentarer