Senaste podcasten

Bandcampsafari: Dalarna


Dalarna. Gruvor. Fjäll. Trähästar. Knivar. Peace & Love. Kalle Moraeus. Och en massa bra musik. Vi tar en tur genom länet som förknippas med så mycket som vi tycker tillhör den svenska folksjälen och med den dialekt som åtminstone får den här redaktören att vilja flytta dit enbart av det skälet.

Men det finns många band som har sin bas där och därför är det på sin plats att ta göra en Bandcampsafari dit för att visa en annan sida av Dalarna.

Besvärjelsen 

Med en säregen blandning mellan folkmusikdoftande doom och stoner och texter på på både svenska och engelska är det svårt att inte fascineras av Besvärjelsen. Och särskilt inte när bandet har en vokalist som är något utöver det vanliga i Lea Amling Alazam. 


Parasit 

I Falun huserar Parasit som försvar hardcorepunken med bravur. Det är rått och aggressivt som med en skämmande precision triggar alla smärtpunkter som bra punk ska göra. 


Ett Dödens Maskineri

Få band har imponerat på senare så som Ett Dödens Maskineri. "Punk är självförsvar" har de själva sagt och i en högervirden värld så är ett gäng arga småbarnsfarsor från Falun kanske det vi behöver som mest just nu. 


Asocial

Gammal är äldst och Asocial är en institution på den svenska crustpunkscenen. Nu åter i tjänst och de levererar rå punk så som man vill ha det serverat, kanske utan finess men med ett stort bultande och blödande hjärta. 


VPathogen

I gränslandet mellan hardcore och sludge har VPathogen hittat energin till sin karga musik som kräver sin tull av lyssnaren. 


Greenleaf 

Man kan inte åka genom Dalarna utan att passera Borlänges Greenleaf som varit pålitliga leverantörer av stonerrock i många år. Här förvandlas dalafjäll till öken och dammiga riff ekar mellan Dalälvens stränder. 


Dödsrit 

Blandar man en del melodisk death/black metal med lite hardcore så hamnar man i de musikaliska landskap som Borlänges Dödsrit rör sig i. Det är stundtals atmosfäriskt och stundtals öronpenetrerande aggressivt. 


Laser Dracul 

Vill men veta hur riktigt bra doom låter idag så kan man med fördel lyssna på Borlänges Laser Dracul. Bandet har effektivt odlat en viss kultstatus kring sig och på senaste släppet så förstår man att det här inte är något man lättvindigt viftar bort.  


Internment 

I Avesta begriper man uppenbarligen att man kan slå hela världen med häpnad om man beväpnar sig med en ordentlig HM2-pedal och spelar klassisk death metal så som vi vet att det ska låta sedan 1990 då den vänstra handens väg var rätt val. 


Utanförskapet

Det verkar finnas mycket att vara arg på i Dalarna. Eller så är det ren uttråkning som gör att det finns så många bra crustiga punkband i länet. Hedemora 

Liveintervjuer

Ny musik