Fortsätt till huvudinnehåll

Senaste podcasten

Avlyssnat: Carnosus - Visions of Infinihility


Femmannabandet Carnosus från Örebro har givit oss lyssnare ljuv musik sedan 2011. EP:n ”The Universal Culmination” från 2016 och första fullängdaren ”Dogma of the Deceased” från 2020 har teasat oss med death/thrash/techmetal på hög nivå.

Hur tar man sig då till en ännu högre nivå som band?

Jo det ska jag tala om; man skapar kommande album ”Visions of Infinihility”.

Från första lyssningen slås jag direkt av dom starka influenserna från bandet ”The Black Dahlia Murder”. Eller det är vad jag hör influenser ifrån iallafall och det är absolut inget negativt eftersom jag älskar just dom. 

Jag är oerhört imponerad av Jonatan Karasiaks röst och bredd som låter kusligt lik TBDM:s nu avlide Trevor Strnad. Har herr Strnad återuppstått?! 

Jonatan flippar lätt mellan avgrundsdjupa growl och höga toner. Med väldigt bra gitarr, bas och trummor från Rickard Persson, Marcus Jokela Nyström, Marcus Strindlund och Jacob Hedner smälter blandningen ihop till en grymt bra skiva i form av ”Visions of Infinihility”

Låtarna ”Ossein Larcenist” och ”Castle of Grief” är absoluta höjdpunkter för mig från det här väldigt stabila och tunga släppet. På förstnämnda låt som även inleder skivan visar man direkt upp prov på väldigt hög nivå av hantering av alla inblandade instrument samt en otroligt snabb sång. 

En rivstart direkt med andra ord.

Se till att kolla in Carnosus om ni inte redan gjort det och det viktigaste; se för fasen till att lyssna på kommande skiva som ligger på en väldigt hög nivå. Snygg, skitig och makalöst bra lämnar den mig helt otroligt imponerad!

Tack Carnosus, det här är precis vad jag behöver för att ta mig igenom årstidens mörker.

/ Ylva Sjöstrand

Kommentarer

Andra har läst det här:

Krönika: Vad jag lärt mig av Charta 77

Jag minns inte riktigt exakt när jag hörde Charta 77 första gången. Det var före “Grisfesten" som kom 1993 men efter “Hobbydiktatorn” från 1992. Jag har dock tydliga minnen av vilka förfester det var som “Vykort från Rio” spelades högt på. Jävligt skumt egentligen att festa till en sådan låt. Men iallafall, så var det. De där förfesterna var i huvudsak till för två saker. Antingen gå på en annan fest i en annan lägenhet i Hallstahammar alternativt åka Volvo 240 till Köping med en back starköl för att gå på punkspelning på Smedjan. Charta 77 stod på scenen ibland. Eller ganska ofta. Charta 77 var lite av lokala punkhjältar. Musiken ekade av brittiskt 80-tal som New Model Army och senare av Levellers men alltid med en klar punkattityd. Texterna var lika enkla att sjunga med i som de var underfundiga. Och som sagt, de spelade ofta på Smedjan eller någon annanstans i närheten av Hallstahammar där jag bodde då i början av det glada 90-talet.  Bandet stod också i centrum för den stora s

Recension: Amon Amarth - The Great Heathen Army (Metal Blade)

På ett enkelt och billigt sätt skulle man kunna ställa frågan om Amon Amarth har något spännande att komma med så här långt in i karriären? Ja, det har dom är mitt svar. Trots att ”The Great Heathen Army” har ett antal lite svagare låtar så finns det även starka guldkorn. Tolv album in i karriären med bland annat Valhalla och mjöd som starka punkter dundrar Amon Amarth på och ger lyssnaren ca 45 minuter av den sedvanliga stridssången vi är vana att få höra om. I ”Saxons and Vikings” har man fyndigt slagit sig ihop med just Saxon som förstärkning. Spåren ”The Great Heathen Army” och ”Skagul Rides with Me” fastnar jag för direkt vid första lyssningen och det håller i sig så pass att jag ser dom två som absolut bästa låtarna.  Visst, alla spår låter som det brukar göra från dessa vikingar och det finns inga egentliga överraskningar men Johan Hegg och hans mannar driver på bra ändå. Amon Amarth bemästrar kunskapen i att skriva och göra catchy låtar, det måste jag ge dom. Jag erkänner att j

Avlyssnat: Vånda - Covenant of Death (Majestic Mountain)

Musik skapar känslor. Ibland känns de konstruerade och ibland känns de äkta. Särskilt när det kommer till hård musik som flörtar med ondska och mörker. Ibland blir det krystat och tillgjort, lite som att titta på en dålig skräckfilm. Men ibland får man en genuin känsla av mörkrets krafter bar genom en melodislinga, riff eller ett uttryck i sången.  Vånda tillhör den sistnämnda kategorin. Kanske beror det på att just riffen i det här fallen tassar på gränsen till thrash metal även om det är death metal vi har att göra med här. Eller är det black metal? Jag vet inte och det är inte viktigt. Jag tänker mest på att det låter som korsning mellan tidig Kreator och Bathory runt 1988 (väldigt specifik referens jag vet). Det är medryckande och gör mig glad samtidigt som det får mig att vilja offra en get till Djävulen någonstans i en mörk skog om ni fattar hur det känns.  Samtidigt som det flörtar med thrashen så finns det ju tydliga inslag av både death och black metal som sagt. Lyssna på inle