Senaste podcasten

Recension: Final Light - s/t (Red Creek)

 


Till Roadburn 2020 var det meningen att synthwavepionjären Perturbator och Cult Of Lunas Johannes Persson skulle framföra ett musikaliskt samarbete under festivalen under namnet Final Light. Nu vet vi ju alla vad som hände sen men på årets festival blev det äntligen av. Och nu släpps det hela i skivformat.  

Så vad händer då när man krockar mörk elektronisk musik med norrländsk postmetal? Svart musikalisk materia uppstår. Egentligen är det inte konstigare än att det låter som en kombination av de två personerna inblandade. Grejen är den att det passar väldigt bra ihop. Gillar man Perturbator kommer man att gilla det här. Gillar man Cult Of Luna kommer man att gilla det här. Två musikaliska universum som visar sig kunna kommunicera direkt och perfekt. Det finns ekon av båda i alla låtar och under de dryga 45 minuterna så är det svårt att höra var det ena börjar och var det andra slutar. 

Samtidigt blir det ju en ganska unik blandning i mina öron. Johannes Perssons särpräglade röst gör att det låter Cult Of Luna vare sig man vill eller inte. Kanske är det också för att norrlänningarna på de senare plattorna själva vävt in allt mer elektronik i sin musik. Samtidigt finns det inget som låter som detta. Man kan säkert analysera det mer i detalj men här nöjer jag mig med att säga att Final Light är ett utmärkt komplement till båda upphovsmännens egna musikskapande som visar hur flexibel musik kan vara i händerna på två ytterst begåvade personer.

Final Light släpps den 24 juni.